Wat is Kinesio Taping?
Kinesio Taping komt uit Japan en is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij die techniek wordt gebruik gemaakt van een speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Kinesio tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase. Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio tape ligt in het feit dat de Kinesio tape rekbaar is tot 130-140% van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, hetgeen leidt tot drukverhoging. De Kinesio tape is daarentegen gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt.
Deze methode kan toegepast worden bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel. Deze methode is gericht op de “nieuwe anatomie”, welke er van uit gaat dat alle structuren in ons lichaam met elkaar verbonden zijn door middel van het bindweefsel. Bindweefsel is één lange, rekbare structuur die loopt van het hoofd tot aan de tenen en welke alle onderdelen van het lichaam met elkaar verbindt, zoals de huid, organen, gewrichten, spieren en botten. Door het bindweefsel te beïnvloeden wordt de sturing van het gewricht verbeterd waardoor pijnklachten of bewegingsbeperkingen afnemen. Er wordt minder gericht op het zoeken naar de oorzaak van de klachten, maar direct gezocht naar een oplossing voor het probleem.
Voor wie?
Deze methode is heel effectief bij iedereen met zowel acute als chronische gewichtsklachten, zoals rug-, nek-, schouder-, elleboog-, pols-, heup-, knie- en enkelklachten. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio tape.
Hoe werkt het?
De gebruikte behandelmethode werkt volgens een vast patroon: testen, tapen, triggeren en trainen.
- Testen: tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat, of de beweging beperkt is en hoeveel pijn het doet.
- Tapen: na het testen wordt de beweging de goede richting ingestuurd en ook die richting ingetapet.
- Triggeren: met mobilisatietechnieken en manuele therapie wordt de beweging van een gewricht ingestuurd en vrij gezet.
- Trainen: specifieke en doelgerichte medische fitnesstraining om de resultaten te behouden.
Doordat iedere tape- en mobilisatietechniek vooraf bepaald wordt via eenvoudige testen, zijn de technieken altijd effectief. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn verbeteringen in het lichaam aan te brengen, waardoor er minder tot geen pijn aanwezig is tijdens het bewegen en bewegingen weer goed verlopen.
Een voordeel van deze methode is dat de tape dagen kan blijven zitten. Hierdoor vindt er een 24 uurs herstel plaats in tegenstelling tot bij een reguliere behandeling. Vaak wordt er met de tape zelfs doorgetraind. De tape heeft ongeveer de dikte en gewicht van de huid. Bovendien is hij hypoallergeen, ademend en bezit hij geen contra-indicaties voor het gebruik.