Wat is Littekentherapie?
Na een operatie, trauma of brandwonden kunnen pijnlijke littekens ontstaan. Na het ontslag uit het hospitaal komt het genezingsproces van brandwonden en littekens pas echt op gang. Littekentherapie speelt hierin een centrale rol.
Tijdens de vorming van littekens moet de huid vooral beroep doen op de stimulatie van het bindweefsel. Na de stolling ter hoogte van de verbinding tussen de beide zijden van de kwetsuren, gaan bindweefselcellen zich positioneren en bindweefsel of collageen produceren. Zo wordt de basisstructuur van het litteken gevormd en kan de huid dichtgroeien. Deze fase is cruciaal want een “goed” litteken betekent voor de patiënt niet alleen een mooi uitzicht maar ook een goede functie. Een vroegtijdige mobilisatie werkt een goed litteken in de hand.
Om pijn, jeuk, roodheid en een trekkend gevoel aan de huid zoveel mogelijk te beperken wordt littekenbehandeling gebruikt. Elk litteken wordt individueel benaderd, waardoor het behandelproces verschillend kan verlopen naargelang de evolutie van het litteken zelf.
Voor wie?
Littekentherapie wordt toegepast op zowel grote als kleine littekens, die op gelijk welke plaats op het lichaam gelocaliseerd kunnen zijn. Dit geldt voor alle soorten littekens:
- Recente littekens met nog kans op ontsteking;
- Oude littekens;
- Littekens ten gevolge van chirurgische ingrepen of trauma’s;
- Brandwonden;
- Na keizersnede;
- Sclerodermie;
- ...
Een vroegtijdige behandeling van het litteken is van belang. Vanaf het moment van wondsluiting kan er worden gewerkt aan het litteken. Een litteken heeft ongeveer 6 maanden tot 2 jaar nodig alvorens het uitgerijpt is. Dit wil zeggen dat het litteken niet meer zal veranderen.
Hoe werkt het?
Verschillende technieken uit de kinesitherapie zoals manuele huidmobilisaties, kineplastie, vacuümtherapie, oefentherapie en kinesio taping worden toegepast om littekens te verbeteren en te streven naar zowel een functioneel als esthetisch meest optimaal resultaat.
- Mobilisatie: Indien een litteken over een gewricht loopt, kunnen er door de spanningen op het litteken bewegingsbeperkingen ontstaan, die in ernstige gevallen zelfs echte misvormingen teweeg kunnen brengen. Daarom is het noodzakelijk dat de kinesitherapeut vanaf de dag na de operatie de beweeglijkheid onderhoudt door middel van posturale rekkingen. Dit moet volgehouden worden zolang het litteken blijft veranderen.
- Kineplastie: Het uitzicht van het litteken wordt bepaald door de dikte (hypertrofie) en de spanningen op het litteken (retractie - attractie). Beide componenten kunnen sterk verbeterd worden door manuele defibrosering of kineplastie. Deze manuele technieken worden toegepast vanaf 3 weken na de operatie tot aan de volledige genezing van het litteken.
- Oefentherapie: Het is ook belangrijk om de patiënt voor te bereiden op zijn terugkeer in het sociale en het beroepsleven. Hiertoe gaan we reactiveren met actieve oefentherapie.